Anastasia

Anastasia is een Amerikaanse animatiefilm uit 1997, geregisseerd door Don Bluth en Gary Goldman en geproduceerd door de Fox Animation Studios van 20th Century Fox. Anastasia is de eerste “echte” animatiefilm van 20th Century Fox. Het verhaal van de film is losjes gebaseerd op de gebeurtenissen rond de Russische Revolutie, en draait om Anastasia, kroonprinses van Rusland. Het verhaal van de film is geinspireerd door de gelijknamige live-action film uit 1956.

Er is een koninklijke feestdag. De Romanov familie is bij elkaar. Op deze avond krijgt de 8-jarige Anastasia een muziekdoosje van haar grootmoeder. De avond wordt echter verstoord door een slechte raadsheer genaamd Grigori Raspoetin. Hij spreekt een vloek uit over de hele Romanov familie, en voorspelt dat heel de Romanov familie binnen 14 dagen in zijn graf ligt. De hele familie probeert te ontsnappen, ook de jongste van de familie: Anastasia. Zij ontsnapt met haar grootmoeder en wanneer ze door de gang rennen rent Anastasia naar de speelkamer, waar ze haar muziekdoosje pakt. Haar grootmoeder rent haar achterna, want er is weinig tijd.

Opeens wordt er een geheime deur geopend door de keukenknecht Dimitri. Hij zegt dat ze via de bediendeningang moeten vertrekken. Hij redt ze, net wanneer de deur is gesloten komen de soldaten binnen, en vragen hem waar ze zijn gebleven. Dimitri zegt echter niks en gooit een bloempot tegen de soldaat aan, de soldaat neemt hiermee geen genoegen en slaat Dimitri bewusteloos met zijn geweer. Anastasia heeft bij de ontsnapping haar muziekdoosje laten vallen. Grootmoeder en Anastasia rennen over straat. Grootmoeder pakt zich vast aan een rijdende trein en stapt erop, ze wil echter ook Anastasia meetrekken maar dat lukt niet. ‘Laat niet los, Anastasia!’ wordt er gezegd, maar dit is tevergeefs. De hand van grootmoeder glijdt uit die van Anastasia omdat twee mannen haar naar achter trekken. Anastasia valt op de grond en is bewusteloos…