Katrien Duck

Katrien Duck is een tekenfilm- en stripfiguur. Ze is de vriendin van zowel Donald Duck als van Guus Geluk.
Katrien trad voor het eerst op in de korte Disney-tekenfilm “Don Donald” uit 1937, hierin werd ze echter Donna Duck genoemd. Haar eerste echte rol als Daisy Duck (de Engelse naam voor Katrien) was in 1940 in de Disney-tekenfilm “Mr. Duck steps out”. Hierna speelde ze nog een rol in enkele tekenfilms en kwam ook in de stripverhalen van Donald Duck voor.

In deze stripverhalen heeft ze een haat-liefde verhouding met Donald Duck, het ene moment adoreert ze Donald (vooral als ze wat van hem nodig heeft) en het volgende moment gaat ze uit eten met Donalds neef Guus Geluk. Tussen Donald en Guus is het dan ook haat en nijd, niet alleen omdat Guus Katrien afpikt van Donald maar ook doordat hem dat met zijn eeuwige geluk heel makkelijk lukt. Toch kiest Katrien, wanneer het erop aankomt, voor Donald en vindt ze Guus diep in haar hart een luie opschepper.

Lang dachten velen dat Donna Duck uit Mexico en Katrien één en dezelfde persoon waren. Zelfs in album 2 van de stripalbumreeks “50 Vrolijke Ontboezemingen uit Katriens Dagboek” staat in de inleiding nog het volgende geschreven: “Katrien was net als haar aanbidder Donald voor het eerst te zien in een tekenfilm. In 1937 om precies te zijn, in ‘Don Donald’. Ze heette toen nog Donna en woonde in Mexico”.

Niets blijkt echter minder waar, want nog maar kort geleden werd ontdekt dat de tekenaar Al Taliaferro reeds in 1951 bewees dat dit niet zo was. In de Donald Duck krantenstrips liet hij Donna een bezoek aan Duckstad brengen. Ze ontmoette daar Donald, Kwik, Kwek en Kwak en natuurlijk Katrien die meteen doorhad dat Donald best opnieuw voor Donna’s charmes zou kunnen vallen. Katrien hield Donald goed in de gaten en had zelfs een vrouwelijk onderonsje met haar rivale. Uiteindelijk liep Donald een gigantisch blauwtje. Donna stelde hem voor aan Manuel Gonzales waarvan Donald dacht dat het haar vader was. Maar Gonzales bleek Donna’s verloofde te zijn en Donald meldde zich diezelfde avond nog vol spijt met een bos bloemen bij Katrien. Dit gegeven is terug te vinden in de “50 vrolijke” reeks, deel 10: ’50 vrolijke misverstanden tussen Donald en Katrien’.

Katrien is door verschillende Disney-tekenaars gebruikt, waaronder Carl Barks en Don Rosa. Over haar verdere familieleden is weinig bekend; volgens Barks heeft ze nog twee tantes, die luisteren naar de namen Matilda en Drusilla en ze heeft ook een zus die de moeder van haar drie nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje is. Don Rosa zei tevens dat haar broer getrouwd is met Donalds zus Dumbella, de moeder van Kwik, Kwek en Kwak. Dit zou ook de reden zijn waarom ze door hen altijd tante wordt genoemd.