Barbie

Barbie is een pop die gemaakt wordt door Mattel. De eerste Barbiepop van Mattel werd uitgebracht in 1959 en nu hebben wij de Barbie kleurplaten hier voor je op een rijtje gezet.

Ruth Handler, een van de oprichters van Mattel, zag indertijd haar dochter Barbara spelen met papieren aankleedpoppen. Het bracht haar op het idee om zo’n pop in 3D te maken. Nadat Handler in 1956 op een reis door Zwitserland de pop Lilli aantreft, ontworpen door een Duitse fabrikant, besluit Mattel om de rechten te kopen, om een soortgelijke pop in de Verenigde Staten uit te brengen. De modeontwerpster Charlotte Johnson maakt de eerste kleertjes voor de pop. De pop kreeg de naam Barbie, vernoemd naar het koosnaampje van de dochter van Handler, omdat zij de inspiratiebron voor de pop was geweest. Barbies volledige naam is Barbie Millicent Roberts (naar het reclamebureau Carson and Roberts dat toentertijd een grote rol speelde in de promotie van Barbie).

Als ‘geboortedatum’ van Barbie geldt 9 maart 1959. Op die dag werd de pop geintroduceerd bij de inkopers op de “1959 Toy Fair”. In datzelfde jaar begon tevens de massaproductie. Barbies mannelijke equivalent Ken – vernoemd naar Kenneth, de zoon van Ruth Handler – ontstond twee jaar later. De Afro-Amerikaanse pop Christie volgde in 1968, en in 1997 kwam daar ook nog Becky bij, die in een rolstoel zit.

De laatste jaren is een serie digitale animatiefilms uitgebracht op dvd met Barbie in de hoofdrol. In de originele, Engelstalige versies heeft in alle films Kelly Sheridan de stem van de hoofdpersoon ingesproken. Voor de Nederlandstalige nasynchronisatie sprak Laura Vlasblom de stem van Barbie in, maar voor de liedjes die bijvoorbeeld in ‘Prinses en de Bedelaar’ werden gezongen, hebben andere stemactrices hun stemmen geleend. Nu kan jij laten zien hoe Barbie er volgens jou uit moet zien dus pak je kleurpotloden en ga dan de Barbie kleurplaten inkleuren.