Iron Man

Iron Mans creatie was een samenwerking tussen verschillende schrijvers en tekenaars. Stan Lee bedacht de verhalen, Larry Lieber werkte ze uit, Don Heck deed vooral in de eerste Iron Man strips veel van het tekenwerk en gaf de bekendste personages, waaronder Tony Stark zelf, hun uiterlijk, en Jack Kirby ontwierp steeds de cover van een strip. Bovendien bedacht hij Iron Mans oorspronkelijke harnas.

Iron Man deed zijn intrede in strips van meestal 13, maar soms ook 18 pagina’s lang. Net als de andere strips in Tales of Suspense draaiden zijn strips vaak om sciencefiction en bovennatuurlijke thema’s. In nummer 40 werd Iron Man´s oorspronkelijke grijze harnas vervangen door een gouden pantser, en in nummer 48 droeg hij voor het eerst zijn beroemde rood-gouden pak. Vanaf nummer 59 (November 1964) begon Iron Man zijn plaats in Tales of Suspense te delen met Captain America. In maart 1968 werd na 99 nummers de strip “Tales of Suspense” geheel omgedoopt tot Captain America. Iron Man kwam hier nog eenmaal in voor. In mei 1968 kreeg Iron Man zijn eigen stripserie beginnend met Iron Man nummer 1.

Iron Man was oorspronkelijk bedoeld als een anticommunistische held. In de verschillende stripseries waar Iron Man centraal in stond waren technologische vooruitgang en nationale veiligheid steeds terugkerende thema’s. Geleidelijk veranderde dit waardoor Stark in een meer complex personage veranderde.

Schrijvers gebruiken Iron Man vaak als een symbool van de menselijke creativiteit, maar ook van menselijke zwakheden. Hij wordt vaak samen met Captain America en Thor afgebeeld als de “Grote Drie” van de Vergelders.

Gedurende het grootste deel van zijn carrière is Iron Man lid geweest van de superheldengroep the Avengers.