Koninginnedag

Welkom bij onze Koninginnedag kleurplaten. Koninginnedag is een nationale feestdag in Nederland, Curacao, Sint-Maarten en op Aruba en wordt sinds 1949 gevierd op 30 april (voorheen 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina). De dag wordt gevierd met verschillende festiviteiten (ook op de voorafgaande ‘Koninginnenacht’) en een vrijmarkt.
Sinds 1980 wordt in jaren waarin Koninginnedag op een zondag valt (bijvoorbeeld in 2006), de dag op zaterdag 29 april gevierd. Voor die tijd werd Koninginnedag op 1 mei gevierd als 30 april op een zondag viel. Vanaf 2014 wordt wordt er geen Koninginnedag meer gevierd maar is het koningendag. Dit zal dan vallen op 27 april. Dit neemt niet weg dat je dan ook nog gewoon deze Koninginnedag kleurplaten kunt inkleuren.

Nog voor de echte Koninginnedag werd op 31 augustus 1885 de eerste Prinsessedag georganiseerd, de vijfde verjaardag van de jonge prinses Wilhelmina. Het initiatief hiertoe werd genomen om de nationale eenheid te benadrukken. Na de dood van koning Willem III in 1890, werd Prinsessedag opgevolgd door de viering van Koninginnedag. Deze dag ontwikkelde zich tot een feestdag voor kinderen. Op haar achttiende verjaardag, 31 augustus 1898, werd Wilhelmina regerend vorstin. De inhuldiging vond op 6 september plaats. Tot en met 1948 werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd.

Nadat koningin Juliana haar moeder Wilhelmina in 1948 was opgevolgd, werd vanaf 1949 Koninginnedag gevierd op haar verjaardag, 30 april. Terwijl koningin Wilhelmina en haar familie nooit aanwezig waren bij de festiviteiten, kreeg koningin Juliana jaarlijks een bloemenhulde op Paleis Soestdijk. Vanaf de jaren vijftig was dit evenement via de televisie te volgen. Terwijl Koninginnedag in de naoorlogse jaren nog een gewone werkdag was, kregen in de loop der jaren steeds meer mensen een vrije dag, zodat 30 april kon uitgroeien tot een landelijke feestdag.

Ook dit jaar wordt het weer groots gevierd. Zelfs de mensen op de Koninginnedag kleurplaten zijn het uitbundig aan het vieren. Heb jij al plannen wat je gaat doen op 30 april dit jaar? Ga je naar de vrij markt om spulletjes te verkopen of juist te kopen of ga je kijken naar de kroning van onze nieuwe koning?