Batman

Welkom bij onze Batman kleurplaten. Batman is een fictieve superheld in 1939 bedacht door Bob Kane en Bill Finger. De stripfiguur verscheen voor het eerst in Detective Comics #27. De vleermuisman is voor een deel geinspireerd door andere gemaskerde misdaadbestrijders als Zorro en The Shadow. Bob Kane kwam op het idee voor een vleermuisman door een tekening van Leonardo da Vinci van een ornitopter.

Toen in 1938, na het succes van Superman de vraag naar superhelden groeide kwam tekenaar Bob Kane met het idee voor The Bat-Man, wat hij voorlegde aan schrijver Bill Finger, die hem de nodige aanvullingen gaf. In mei 1939 verscheen Batman in het zevenentwintigste nummer van de serie Detective Comics, als een geheimzinnige wreker, die geweld niet schuwde.

Zijn populariteit groeide snel en in 1940 kreeg hij zijn eigen serie (met in het eerste nummer al The Joker en Catwoman), terwijl hij ook Detective Comics op den duur ging domineren. Eerder dat jaar had zijn hulpje Robin zijn intrede gedaan, zodat Batman een sidekick had waaraan hij zijn bevindingen kon uitleggen. (Vergelijk Sherlock Holmes en dr. Watson.) Spoedig werd ook besloten dat Batman geen vuurwapens meer zou gebruiken en niet meer zou moorden. In onze Batman kleurplaten komt Robin ook even voorbij.

Al na de Tweede Wereldoorlog werden veel comics al minder grimmig. De vigilante Batman werd nu geaccepteerd door de politie en de setting van de strips werd lichter en kleurrijker. Toen de populariteit van superhelden afnam werd Batman alsnog voortgezet en in 1952 werkte hij voor het eerst samen met Superman. Nadat stripverhalen in 1954 door psycholoog Frederic Wertham onder vuur waren genomen werd er een Comics Code ingesteld, waarna de strips nog kindvriendelijker werden.

Deze code veranderde veel aan het oorspronkelijke idee van Batman. Bovendien werden Batwoman en Bat-Girl geintroduceerd om Werthams beweringen dat Batman en Robin een homoseksueel stel waren tegen te gaan. Eind jaren 50 kwam er steeds meer sciencefiction voor in de strips, met ruimte- en tijdreizen, buitenaardse wezens en vreemde transformaties. Naast Batwoman kwamen ook Bat-Mite en Ace the Bat-Hound vaker voor. Vaste schurken zoals de Joker en de Penguin werden niet meer neergezet als moorddadig.

Nu zijn er ook meerdere TV films geweest met Batman waarvan vooral de laatste 3 weer erg grimmig waren. Maar bij onze Batman kleurplaten richten we ons voornamelijk op de tekenfilms.