Donald Duck

Welkom bij onze Donald Duck kleurplaten. Donald Fauntleroy Duck is een Amerikaans tekenfilm figuur van Walt Disney. Zijn achternaam betekent ‘eend’ in het Engels. Donald is een antropomorfe eend met oranje-gele benen, voeten en snavel. Hij draagt gewoonlijk zijn zeeman shirt, zeemans pet en een rood strikje, maar geen broek (behalve wanneer hij gaat zwemmen) en hij heeft geen tanden, behalve als hij ze poetst of als hij razend is. Donald staat het meest bekend omdat hij snel op zijn teentjes getrapt is en heel boos kan worden. Donald Duck is officieel herkend als de derde meest populaire tekenfilm figuur aller tijden, met Bugs Bunny van Warner Bros op de tweede plek, en zijn mede Disney creatie Mickey Mouse op de eerste plek! Donald’s verjaardag valt op 9 Juni 1934.

Donald is beroemd geworden door zijn opmerkingen en zijn gedrag in de filmpjes. De bekende eend spreekt als een mens, maar is zo koppig als een ezel. Hij is lief, stout en nieuwsgierig tegelijk. Hij wil alles goed doen, maar bijna altijd gaat het juist andersom, zeker wanneer zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak zich er mee bemoeien. Die hebben vaak ondeugende plannetjes, waarvan Oom Donald dan het slachtoffer is. Kwik Kwek en Kwak zijn ook te vinden in onze Donald Duck kleurplaten.

Donald is een eend van 12 ambachten en 13 ongelukken. Hij houdt het zelden ergens langer dan een week uit omdat hij zo onhandig is of omdat hij in de problemen komt door zijn opvliegende karakter. Soms doet hij werk echt goed, maar vrijwel altijd komt er een moment dat hij, meestal bij een extreem belangrijke klus voor een burgemeester, minister of staatshoofd, een blunder begaat waardoor de zaak in de soep loopt en Donald snel naar Timboektoe moet vluchten omdat heel Duckstad boos op hem is. Vaak heeft hij ook een baantje als onderbetaalde muntenpoetser of duvelstoejager bij zijn oom Dagobert Duck, die hem in dienst neemt omdat hij familie is (en Donald een fikse schuld bij hem heeft), maar dat nog geen reden vindt om hem goed te betalen. Dagobert Duck heeft ook niks betaald aan ons om hem in de Donald Duck kleurplaten te zetten.

Door de manier waarop Donald Duck is getekend, is goed te zien hoe Donald zich voelt, wat hij wil en welk humeur hij heeft.