Valentijnsdag

Welkom bij onze Valentijnsdag kleurplaten. Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten die met de dag in verband staan hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon.

Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend. In de achttiende eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest te vervangen. Lupercalia werd op 14 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur.

Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden. In 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.

Natuurlijk zijn er veel meer mensen die Valentijnsdag vieren zoals je ook kan zien op onze Valentijnsdag kleurplaten. Zo zien we Winnie de Poeh, Knorretje en Tijgertje druk in de weer met hun ballonnen. Maar ook andere Disney figuren doen mee. Zo zal je Mickey en Minnie Mouse voorbij zien komen.

Buiten de bekende animatie figuren staan ook duiven vaak bekend als een Valentijns geschenk. Normaal zijn het witte duiven maar met onze Valentijns kleurplaten kan jij zelf bepalen welke kleur je het graag wilt geven. Heb jij dus liever een roze duif kan dat natuurlijk ook.