Columbusdag

Welkom bij onze Columbusdag kleurplaten!

Columbusdag (Engels: Columbus Day, Spaans: Dia de La Hispanidad) is een herdenkingsdag in verschillende landen in Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Spanje en Italië.

De dag (12 oktober) herinnert aan het feit dat de Italiaanse ontdekkingsreiziger in Spaanse dienst Columbus (Cristoforo Colon) in 1492 Amerika (dat toen nog niet die naam droeg) ontdekte.

In de Verenigde Staten werd Columbusdag vooral door Amerikanen van Italiaanse afkomst gevierd. Op aandrang van dit bevolkingsdeel verklaarde president Franklin D. Roosevelt in 1937 Columbusdag tot een nationale feestdag. Een groot deel van de staten erkennen echter Columbusdag niet als een officiële staatsfeestdag. De dag wordt vooral gevierd in staten met een aanzienlijke Italiaanse bevolking, zoals New York, New Jersey en Massachusetts.

Voor velen in de Verenigde Staten is Columbusdag een omstreden feestdag. Leden van de oorspronkelijke volkeren in Noord-Amerika, tegenwoordig door de huidige Engelssprekende Amerikanen aangeduid als Native Americans, en door de Europeanen Indianen genoemd, zien in Columbus het symbool van het begin van de onderwerping van de oorspronkelijke bevolking in Amerika. De staat South Dakota viert de feestdag, maar veranderde de naam officieel in Native American Day. Anderen geloven dat de Vikingen Noord-Amerika eerder bezochten dan Columbus. Er bestaan bewijzen voor een Viking-vestiging onder leiding van Leif Eriksson in Newfoundland. In Minnesota en Wisconsin in de VS wordt Leif Eriksson Day gevierd, mede vanwege het relatief grote aantal Scandinaviërs dat zich daar heeft gevestigd in de 19de eeuw.

In sommige Latijns-Amerikaanse landen wordt de dag onder een andere naam gevierd, bijvoorbeeld Día de la Raza (Dag van het Ras). Maar ook: Día de las Culturas (Dag van de Culturen) in Costa Rica, Discovery Day (Ontdekkingsdag) op de Bahama’s, en sinds 2002 in Venezuela: Día de la Resistencia Indígena (Dag van Inheems Verzet).

Nu dat je geleerd hebt waar Columbusdag over gaat, is het tijd om te kleuren!