Nieuwjaar

Welkom op onze Nieuwjaar kleurplaten pagina!
Op deze pagina zullen jullie een aantal super leuke Nieuwjaar kleurplaten tegen komen, maar jullie kunnen er ook het een en ander bijleren over Nieuwjaar!
Ik zou zeggen, lees snel door, des te sneller komen jullie bij onze Nieuwjaar kleurplaten uit!

Nieuwjaar is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. In de westerse wereld is dit op 1 januari, in andere culturen vaak op andere data. Bij deze viering zijn wederzijdse gelukwensen en goede voornemens gebruikelijk.

Lang geleden begon het nieuwe jaar bij het begin van de lente, als de natuur weer tot leven kwam, of begin januari, als de dagen beginnen te lengen. Bij de invoering van het christendom wilde de Kerk een eind maken aan de heidense gewoonten rond deze nieuwjaarsviering, en riep 1 januari uit tot bid- en boetedag om de besnijdenis van Jezus (8 dagen na de geboorte) te vieren. Maar ook daarna vierde men het nieuwe jaar nog rond de oude heidense data, maar ook op Sint Maarten (11 november); de eerste adventsdag; de zonnewende (rond 21 december); of Maria Boodschap (25 maart). De Spaanse landvoogd Requesens besloot in 1575 dat het nieuwe jaar officieel op 1 januari begon.

De Babyloniƫrs brachten rond 2600 v.Chr. een koningsoffer. Ze meenden dat op nieuwjaarsdag de koning het mikpunt van de goden zou zijn, dus vervingen ze de koning tijdelijk door een slaaf of een ter dood veroordeelde, reden hem als koning rond en offerden hem ten slotte. Zo werd het kwaad een jaar afgewend.

De oude Germaanse oud-en-nieuwviering werd in de winter gevierd, duurde 12 dagen en nachten en heette ‘Joelfeest’. Het Joelfeest begon op 25 december, als de dagen gingen lengen, en duurde tot 6 januari, het huidige Driekoningen. Rond de 8e dag, ofwel 1 januari, was het hoogtepunt met grote vuren, dierenoffers en veel eten en drinken. In hedendaagse paganistische religies (o.a. Wicca) wordt Yule gevierd rond 21 december.

Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart, totdat Julius Caesar in 44 v.Chr. de juliaanse kalender invoerde, vanaf die tijd was Nieuwjaar op 1 januari. De Romeinen offerden sindsdien op die dag aan de god Janus (waarnaar januari is genoemd) om hem mild te stemmen voor het aankomende jaar. Dit begin van het jaar in maart komt nog tot uiting in de namen van onze maanden september (“zevende maand”), oktober (“achtste maand”), november (“negende maand”) en december (“tiende maand”), en in de schrikkeldag, die voorkomt aan het eind van de laatste maand van het jaar: februari.

Door de tijdzones wordt Nieuwjaar overal op een ander tijdstip gevierd. Kiritimati, een eilandengroep binnen Kiribati, begint als eerste het nieuwe jaar. Om precies te zijn op 31 december om 10u UTC. Samoa gaat als laatste het nieuwe jaar in, op 1 januari 11u UTC
Dit houdt dus in dat op het moment dat jij een van onze Nieuwjaar kleurplaten aan het inkleuren bent, er mogelijk iemand helemaal aan de andere kant van de wereld dezelfde Nieuwjaar kleurplaat aan het kleuren is, om zo het Nieuwe jaar te vieren!

Zo, nu dat jullie het een en ander over Nieuwjaar geleerd hebben is het tijd om snel door te gaan naar onze leuke Nieuwjaar kleurplaten! Scroll dus snel naar beneden en houd je kleurpotloden en stiften alvast bij de hand, zodat je je straks lekker kunt uitleven op onze Nieuwjaar kleurplaten!

Gelukkig Nieuwjaar!