Veteranendag

Welkom bij onze Veteranendag kleurplaten!

Veteranendag is de dag waarop de Verenigde Staten haar eer betonen aan iedereen die gediend heeft in de strijdkrachten. Deze feestdag vindt plaats elk jaar op 11 november, de dag van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Zoals je in onze Veteranendag kleurplaten kunt zien zijn de meeste veteranen mannen, wist je dat al?

Veteranendag is hoofdzakelijk bedoeld om levende veteranen te bedanken voor bewezen diensten, om te laten zien dat hun inzet door de Verenigde Staten wordt gewaardeerd en om te benadrukken dat niet alleen overleden soldaten, maar ook levende dingen hebben moeten opofferen en hun plicht hebben gedaan. Zoals je kan zien in onze kleurplaten, worden alle Veteranen inderdaad extra gewaardeerd op deze dag.

Woodrow Wilson voerde in 1919 Armistice Day in om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herinneren en 30 staten maakten het een wettelijke feestdag. Het Congres nam een resolutie aan in 1926 die alle Amerikanen moest uitnodigen te komen kijken en maakte het in 1938 tot een nationale feestdag, die elk jaar op 11 november gehouden zou worden. In 1953 besloot Emporia, Kansas om tijdens Armistice Day een herdenking van de veteranen te houden. Lid van het Congres voor Emporia, Ed Rees, probeerde herhaaldelijk een wet door het Huis van Afgevaardigden te krijgen die de naam in Veteranendag zou moeten veranderen. Uiteindelijk veranderde men de naam op 1 juni 1954 naar Veteranendag.

Toen alle feestdagen, met uitzondering van Nieuwjaarsdag, Kerstmis, Thanksgiving en Independence Day, werden verplaatst naar maandag om te zorgen voor een extra lang weekend, werd Veteranendag verplaatst naar de vierde maandag van oktober. Na protesten van veteranen groepen werd de feestdag weer terug verplaatst naar 11 november, vooral om de dag aantrekkelijker te maken. Het tegengestelde was juist het geval. Alleen banken en overheidsinstellingen zijn in de meeste staten nog gesloten op die dag. Scholen en bedrijven blijven meestal open, waardoor ook het openbaar vervoer geen aangepaste dienstregeling voert.

Ben je uitgelezen? Dan is het nu hoog tijd om door naar beneden te scrollen naar onze Veteranendag kleurplaten!