Een Luizenleven

Een luizenleven (Engels A Bug’s Life) is een Amerikaanse computeranimatie-film, geproduceerd door Pixar Animation Studios en uitgebracht door Buena Vista Distribution in 1998. Het was de tweede film van Disney en Pixar.

De film draait om een mierenkolonie op een eilandje. De kolonie wordt onderdrukt door een groep sprinkhanen, onder leiding van Hopper. Deze eisen elk jaar een deel van de voedselvoorraad op. Een van de mieren is Flik, een buitenstaander die het liefst alleen werkt en voortdurend nieuwe uitvindingen probeert te doen. Hij wordt gezien als een zonderling. Op de dag dat de sprinkhanen weer zullen komen, valt door Fliks toedoen al het verzamelde voedsel in het water. De sprinkhanen denken dat, door het ontbreken van het voedsel, de mieren in opstand proberen te komen. Hopper eist dat de mieren voor het einde van de herfst een dubbele voedselvoorraad afleveren. Daarna vertrekken hij en zijn bende.

Terwijl Flik terecht staat voor wat hij heeft gedaan, komt hij met de suggestie naar de stad te gaan om daar grotere insecten te zoeken die de sprinkhanen kunnen verdrijven.

Het verhaal van A Bug’s Life is een parodie op Aesop’s fabel van De Mier en de Sprinkhaan. Het verhaal is ook gelijk aan de komedie Three Amigos!, waarin drie ontslagen acteurs een stad verdedigen, terwijl ze zelf denken dat ze enkel een optreden geven.
De film is mogelijk ook geenspireerd door Akira Kurosawa’s Seven Samurai (en de remake The Magnificent Seven), waarin een Japans dorp een ruige groep zwaardvechters inhuurt om een bende rovers te verjagen