De Smurfen

Welkom bij onze Smurfen kleurplaten. De Smurfen zijn stripfiguren, bedacht door de Brusselaar Peyo (een pseudoniem van Pierre Culliford). Later dienden de stripfiguren ook als inspiratie voor een tekenfilmreeks en een 3D-film. Tevens werd er heel wat muziek en merchandising uitgebracht onder naam van de Smurfen.

Een Smurf is klein, drie appels hoog, blauw van kleur, draagt een witte broek met uitfloepend staartje en een slappe witte puntmuts. Het meest kenmerkende is het taalgebruik van de Smurfen: in hun zogenaamde Smurfentaal vervangen ze de meeste zelfstandige naamwoorden en werkwoorden door de woorden smurf en smurfen. Ze wonen officieel met 101 in hun dorp, bestaande uit grote paddenstoelvormige huizen. Het exacte aantal smurfen ligt echter hoger dan de originele 101 aangezien er in latere verhalen extra smurfen zijn bijgekomen, onder andere de Smurfin, Sassette, Babysmurf en Wilde Smurf. Hun leider is de Grote Smurf, herkenbaar aan zijn rode muts en zijn baard. Hij is ook degene die, dankzij zijn wijsheid en toverkunst, de andere Smurfen redt als die weer eens in moeilijkheden komen. Ook Grote Smurf is aanwezig in onze Smurfen kleurplaten.

Hun (letterlijk) grote vijand is de tovenaar Gargamel, die samen met zijn kat Azrael steeds maar weer – en altijd tevergeefs – probeert de Smurfen te vangen. Zelfs in de Smurfen kleurplaten zijn de Smurfen niet veilig van Gargamel.

Hoewel de Smurfen in het begin tamelijk ongedifferentieerd waren, zijn er in de loop van de tijd, waar het verhaal dat nodig maakte, heel wat specifieke Smurfen ontstaan.

Smurfen zijn verzot op salsaparilla. Gargamel weet dat al in het eerste verhaal waarin hij meespeelt. Hij probeert met dit gegeven een Smurf te vangen om zo goud te maken. De plant bestaat in werkelijkheid ook. In de tekenfilmserie wordt vaak gesproken over smurfbeien als het lievelingsgerecht voor de smurfen.