Shrek

Shrek is een film die geheel is vervaardigd met behulp van een computer, dus een zogenaamde computeranimatie, door de firma DreamWorks. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Steig.

In een moeras in een niet bij naam genoemd land woont de oger Shrek. Hij is erg op zichzelf en jaagt iedereen die in de buurt van zijn huis komt weg. Op een dag besluit Heer Farquaad, de koning van het nabij het moeras gelegen koninkrijk, om alle sprookjesfiguren uit zijn rijk te verbannen. Hij gebruikt uitgerekend Shrek’s moeras als opvangkamp voor deze personages.

Shrek pikt dit niet en gaat, tegen zijn wil vergezeld door een pratend ezel genaamd Donkey, naar Farquaad om verhaal te halen. Farquaad heeft ondertussen zijn zinnen gezet op de mooie prinses Fiona, die opgesloten zit in een toren bewaakt door een draak. Hij heeft zelf niet de moed om haar te gaan bevrijden. Wanneer Shrek komt klagen, maakt Farquaad een deal met hem; hij zal Shrek zijn moeras teruggeven als Shrek prinses Fiona voor hem gaat halen.

Shrek stemt toe en reist met Donkey af naar het kasteel waar de prinses zit. Donkey loopt hier de draak tegen het lijf, en ontdekt dat het een vrouwelijke draak is die erg van hem is gecharmeerd. Dit maakt het voor Shrek en Fiona makkelijker om te ontkomen. Fiona is eerst geschokt dat haar redder een ogre is en niet de knappe prins waar ze op hoopte, maar tijdens de reis terug naar Farquaad krijgt ze langzaam gevoelens voor Shrek. Die gevoelens zijn ook wederzijds.

Die avond doet Donkey echter een schokkende ontdekking: Fiona is vervloekt waardoor ze elke nacht veranderd in een ogre. Alleen een kus van haar ware liefde kan haar permanent haar ware gedaante geven. De enige reden dat ze heeft ingestemd mee te gaan naar Farquaad is omdat ze hoopt dat hij die geliefde is. Eenmaal bij Farquaad ontdekt ze al snel dat haar hart aan Shrek toebehoort. Shrek krijgt zoals afgesproken zijn moeras terug, maar is niet gelukkig zonder Fiona.