Pokemon

Welkom bij onze Pokemon kleurplaten. Pokemon is een mediafranchise van het internationale bedrijf Nintendo en werd rond 1995 gecreeerd door Satoshi Tajiri. Oorspronkelijk werd het uitgebracht als een duo Game Boy role playing games die met elkaar verbonden konden worden. Pokemon is sindsdien uitgegroeid tot de op een na meest succesvolle game-franchise ter wereld, na Super Mario.

Het spel is sinds 1999 verkrijgbaar in de Benelux, en is nog steeds zeer populair onder vele lagen van de jeugd.
Sinds het ontstaan van de spelserie zijn er ook mangastrips verschenen, een geanimeerde televisiereeks en een ruilkaartenspel. Ook het Pokemon-winkelcentrum in New York, het zgn. Pokemon Center, en het Pokemon Park in Japan zijn een feit. Ook zijn er verschillende accessoires afgeleid van de televisiereeks, gaande van knuffels tot kledij.

Pokemon was in Nederland voor het eerst te zien op Fox Kids. Sinds 1 mei 2008 is Pokemon Seizoen 10 : Diamond & Pearl op Jetix te zien. Vanaf 1 januari 2010 was er geen Pokemon meer op de Nederlandse televisie, het vroegere Jetix is overgenomen door het Disney XD kanaal. Pokemon wordt sinds rond 25 januari raargenoeg door Disney XD uitgezonden, Disney XD zendt normaal alleen maar Disney programma’s uit. Je kunt nu kijken naar Pokemon DP Galactic Battles op Disney XD.

De naam Pokemon is afgeleid van de Japanse term Pocket Monsters. Alles bij Pokemon draait om de verschillende wezens, die Pokemon genoemd worden. Er zijn 493 verschillende wezens. Dit aantal is in de afgelopen jaren regelmatig gewijzigd. De originele spellen begonnen met 150 (later 151, door de toevoeging van Mew) wezens. Bij het verschijnen van de Metal generation spellen, kwamen hier 100 Pokemon bij, wat het totaal bracht op 251 wezens. Na het verschijnen van de Advanced generation spellen, zijn er nog eens 135 toegevoegd. De 4e generatie, die op 27 juli 2007 in Europa verscheen bracht het totaal op 493 wezens. In Japan zijn er momenteel 649 soorten.

In de verschillende Gameboy spellen reis je door een land met een karakter, heb je Pokemongevechten met andere trainers, vang je Pokemon met behulp van Pokeballs. Het is de bedoeling dat je tijdens je reis ook nog enkele tegenstanders uitschakelt, en de 8 Gyms (sportscholen, op Gold/Silver/Crystal zijn dit er 16) verslaat. Het eind van je reis wordt voltooid door de Elite Four uit te dagen, en hiervan te winnen. Behalve in Gold/Silver/Crystal; daar moet je de Elite Four uitdagen op het midden van je reis en het eind van je reis wordt voltooid door Red (Ash Ketchum) te verslaan. Hierna is het spel echter niet afgelopen, want er bestaat nog altijd de missie om alle Pokemon te vangen.