Chicken Run

Chicken Run is een Britse animatiefilm uit 2000 geregisseerd door Peter Lord en Nick Park. De stemmen worden ingesproken door onder andere Phil Daniels, Lynn Ferguson en Mel Gibson.

Chicken Run werd goed ontvangen en bracht meer dan 100 miljoen dollar aan recettes op. De film ontving 21 prijzen en kreeg 24 nominaties.

De Tweedys zijn een chagrijnig koppel van middelbare leeftijd, die samen een kippen boerderij houden in Yorkshire, Engeland, op dezelfde manier waarop tijdens de Tweede Wereldoorlog strafkampen gehouden werden. Ginger, een van de kipper, probeert continu om de andere kippen (zowel haar beste vrienden Babs en Bunty) te laten ontsnappen uit de ren door middel van het bedenken van verschillende plannetjes en smokkelwaar te gebruiken die ze heeft weten te krijgen van twee ratten, Nick en Fetcher. De inspanningen voor de ontsnappings pogingen houden soms zelfs in dat er onder het hek door gekropen moet worden. Helaas wordt Ginger altijd gevangen door Dhr. Tweedy en zijn honden. Hierdoor beseft ze, terwijl ze in isolatie gestopt is in het kolen schuurtje, dat hun enige hoop is om over het hek van de ren te gaan.

Nadat Mevr. Tweedy ontdekt dat Edwin geen eieren gelegd heeft, doodt zij haar met een bijl. Ginger vertelt Nick en Fetcher hierop om onderdelen te zoeken voor een catapult, maar Nick en Fetcher willen dat zij hen eieren geeft in ruil daarvoor. Mevr. Tweedy heeft grote moeite om de boerderij financieel in leven te houden met de afnemende productie van eieren. Op een dag vind ze een advertentie voor pluimveeproducten; ze besluit om de boerderij om te zetten van het produceren van eieren naar het produceren van kip pastei en bestelt een gigantische machine om de pastei mee te maken. Dhr. Tweedy denkt dat de kippen een ontsnapping aan het plannen zijn, maar Mevr. Tweedy vind het een belachelijk idee en laat dat in een duidelijke, dominante manier merken. Terwijl de Tweedy’s de levering van hun machine afwachten, probeert Ginger om de hoop van de kippen hoog te houden, maar Bunty, een kampioen in het leggen van eieren, beweert dat hun kans om te ontsnappen een in een miljoen zijn. Hierop reageert Ginger, ”Dan is er nog steeds een kans.”