Hot Wheels

Hot Wheels, ten onrechte vaak geschreven als Hotwheels, is een Amerikaanse producent van modelauto’s. Hot Wheels is onderdeel van het Mattel-concern.

Toen het merk in 1968 met zestien fantasieauto’s werd ge├»ntroduceerd werd een legende geboren. In 1969 was de verkoop tien keer hoger dan verwacht. Men breidde het assortiment uit tot 40 modellen.
Al in 1972 werd de productie verplaatst naar goedkopere landen.

Hot Wheels was de grote concurrent van Matchbox en elk speelgoedautomerk moest reageren. Matchbox reageerde door de serie Superfast te introduceren en zelfs het Nederlandse Efsi verving de wielen door een zogenaamd “fast wheel”-type te introduceren.

In de jaren ’80 probeerde Hot Wheels het in Frankrijk. Naar verluidt werden de autootjes in gevangenissen gemaakt. Toch werd het geen succes; de kwaliteit was vaak bedroevend laag. Hot Wheels nam eind jaren ’80 Corgi over en men kan tot vandaag nog Corgimodellen terugvinden in de collectie.

In de laatste jaren is Hot Wheels zich ook op andere markten gaan begeven, onder meer ingegeven doordat ze een Ferrarilicentie kregen. Het moederconcern Mattel heeft concurrent Matchbox onder haar vleugels, waarbij de strategie is dat Matchbox meer voor kinderen is en Hot Wheels meer voor oudere kinderen (en verzamelaars).

Eind 2005 bleek dat men ook met de 1:64 schaalauto’s meer richting de modelauto en verder van de speelgoedauto af wou, door de First Editions gefaseerd uit te geven. Daardoor kwamen de eerste First editions van 2006 al in 2005 op de markt. Een van de duidelijkste aanwijzingen dat men voor verzamelaars gaat maken is wel het prototype van de B.A.T. dat door Bertone meer dan 30 jaar geleden is gemaakt.