Kwik, Kwek en Kwak

Kwik, Kwek en Kwak zijn de neefjes van Donald Duck en de zonen van zijn zus Dumbella Duck. Op een dag lang geleden heeft Dumbella haar zonen bij Donald gebracht met de melding dat ze ze de volgende week weer zou ophalen. Ze heeft echter nooit meer iets van zich laten horen of zien. Sindsdien moet Donald ze te eten geven en opvoeden (ook al is dat niet altijd even gemakkelijk).

In het begin van hun (tekenfilm)carrière werden de petjes en hun kleding willekeurig aan elk neefje toegekend. In de jaren veertig droegen ze ook vaak een identieke outfit (meestal rood, zowel de petjes als de truien). Pas in 1980 kwam Disney-medewerker Dave Smith met een verklaring over de kleur van hun petjes. Hierbij werd de kleur gekoppeld aan de Engelse naam van elk neefje. Tegenwoordig hebben de tekenaars geen afspraak over wie welk petje draagt: dat kan in elke strip verschillend zijn. Als verklaring wordt vaak genoemd dat de neefjes altijd van kleren ruilen en zodoende moeilijk uit elkaar zijn te houden.

Zij praten vaak op een wat merkwaardige manier: Vaak begint een van de drie een zin, gaat de tweede hiermee verder en maakt de derde de zin af. Bijvoorbeeld Kwik zegt: “Hoe bedoelt u”, Kwek vervolgt: “dat nu toch weer”, en Kwak eindigt met: “oom Donald?”

Het karakter van de drie is in de loop der jaren duidelijk veranderd. In de oudste verhalen waren zij onschuldige, naïeve kinderen, die vaak streken uithaalden met hun oom. In latere verhalen, met name die van Carl Barks, zijn ze een stuk serieuzer en verantwoordelijker, en lijken ze zelfs volwassener dan Donald. In deze reeks hebben de neefjes veel kennis, veel moed en een enorm vindingrijk talent. Latere tekenaars als Don Rosa hebben dit concept dankbaar doorontwikkeld. Zo lieten ze Donald bijvoorbeeld de neefjes lid maken van de Jonge Woudlopers, wat sterk bijgedragen heeft aan hun verandering.

Hoewel ze echte kwajongens zijn leggen ze vaak meer verstand van zaken aan de dag dan hun beide ooms Donald en Guus samen. In het verhaal “De Miljardenerfenis” besluit Dagobert Duck hen daarom tot erfgenamen te benoemen en zowel Donald als Guus te onterven. Hier voelen de neefjes echter erg weinig voor.