Aquaman

Aquaman is een superheld uit de strips van DC Comics. Hij werd bedacht door Paul Norris en Mort Weisinger, en maakte zijn debuut in More Fun Comics # 73 (November 1941). Aanvankelijk was hij een bijfiguur, maar al snel kreeg hij zijn eigen strip.

In zijn debuutverhaal vertelde Aquaman zijn oorsprong middels een flashback. Aquamans vader was een bekende zeeman die na de dood van zijn vrouw met zijn nog jonge zoon de zee op ging. Hij ontdekte de verzonken stad Atlantis, en maakte een onderwaterbasis om de stad uitvoerig te bestuderen. Doordat Aquaman zo jarenlang onder water leefde, leerde hij zich aan te passen aan het leven in de zee.
De Golden Age Aquaman kon onder water ademen en had bovenmenselijke kracht waarmee hij razendsnel kon zwemmen. Hij kon tevens communiceren met zeeleven. Vrijwel elk zeewezen gehoorzaamde hem. Zijn thuisbasis was een tempel in Atlantis.

In 1959, de Silver Age van de strips, onderging Aquaman grote veranderingen. Er werd gesteld dat de Golden Age Aquaman en de Silver Age Aquaman verschillende personages waren, die leefden in verschillende parallelle universums.
De Silver Age Aquaman maakte zijn debuut in Adventure Comics #260 (mei 1959). Deze Aquaman was de zoon van Tom Curry, een vuurtorenwachter, en Atlanna, een Atlanteaan. Door zijn Atlanteaanse afkomst beschikte Aquaman reeds op jonge leeftijd over bovennatuurlijke gaven zoals de gave om onderwater te leven, communicatie met zeeleven en een bovenmenselijk zwemtalent. Aanvankelijk gebruikte hij zijn krachten om een held genaamd “Aquaboy” te worden, maar later veranderde hij dit naar Aquaman.