Pocahontas

Pocahontas (1595 – 21 maart 1617) was de dochter van het stamhoofd van de Powhatan-indianen in het gebied rond Tidewater (Virginia). Hierdoor was ze voor haar volk een prinses. Omdat ze niet kon schrijven, is alles wat over haar bekend is afkomstig uit mondelinge overlevering. Mogelijk zijn er veel onwaarheden in haar levensverhaal geslopen, dat sterk is geromantiseerd. Haar echte naam was Matoaka. Pocahontas was een bijnaam in haar kindertijd, die in haar taal speels, dartelend meisje betekende.

Pocahontas is een Amerikaanse animatiefilm van de Walt Disney Studios, gebaseerd op het leven van Powhatan-indiaan Pocahontas. Het is de 33e animatiefilm van Disney. De film ging in premiere op 16 juni 1995.
De film kreeg een Academy Award voor het beste lied: Colors of the Wind (Kleuren van de wind). Een vervolg van de film, Pocahontas II: Reis naar een Nieuwe Wereld, verscheen in 1998. De stem van Pocahontas werd in de Nederlandse versie ingesproken door Pia Douwes.

Pocahontas is gebaseerd op de historische Pocahontas, die echt een van de weinige indianen was die de kolonisten juist verwelkomde. In werkelijkheid was zij in 1607, het jaar waarin de film speelt, nog maar 13 jaar oud. Ook heeft ze nooit een romantische relatie gehad met John Smith. Ze trouwde uiteindelijk met de Brit John Rolfe.

Ook John Smith is gebaseerd op de gelijknamige historische persoon. Hij was in het jaar 1607 echter nog in Engeland. Gouverneur Ratcliffe is een combinatie van meerdere historische personages. Zijn naam is afkomstig van John Ratcliffe, die echt ooit gouverneur was van de kolonie Jamestown. Hij was echter niet, zoals de film suggereert, de eerste gouverneur, noch was hij aanwezig op het schip waarmee John Smith naar de kolonie afreisde.