Thor

Thor (in het Nederlands ook wel De Machtige Thor genoemd) is een fictieve superheld uit de comics van Marvel Comics. Hij is gebaseerd op dondergod Thor uit de Noordse mythologie. Hij werd bedacht door Stan Lee, Larry Lieber en Jack Kirby en verscheen voor het eerst in de strip Journey into Mystery #83.

Op een missie van zijn vader Odin deed Thor zich vaak voor als een superheld. Hij werkte verder onder de geheime identiteit van Dr. Donald Blake, een Amerikaanse arts met een gedeeltelijk verlamd been. Thor is ook lange tijd lid geweest van de superheldengroep De Vergelders.

Thors aartsvijand is zijn geadopteerde broer Loki – een Marvel-karakter eveneens gebaseerd op een Noorse god.

De Marvel-versie van Thor volgt de traditionele Noordse mythe tot op een zeker punt. Deze geschiedenis van Thor wordt getoond in een flashback. Thor is de zoon van de Asgardiaanse oppergod Odin en de godin Gaea. Toen hij nog een tiener was, was Thor erg arrogant en zelfverzekerd. Odin besloot dat zijn zoon wat menselijkheid moest leren en plaatste hem zonder herinneringen aan zijn oude leven als een god in het lichaam van de gedeeltelijk verlamde medische student Donald Blake. Zo leefde Thor een tijdlang als mens onder de gedachte dat hij Donald Blake was. Uiteindelijk ontdekte Blake Thors Donderhamer en leerde hoe hij hiermee tijdelijk kon veranderen in de Noordse dondergod. Na deze ontdekking werd hij een superheld.