Groundhog Day

Welkom bij onze Groundhog Day kleurplaten!
Op deze pagina kun je een heleboel leuke Groundhog Day kleurplaten vinden om in te kleuren, maar je kunt hier ook nog eens een paar leuke dingen te weten komen over Groundhog Day zelf! Lees dus snel door!

Groundhog Day (te vertalen als bosmarmottendag) is een feestdag die in de Verenigde Staten en Canada elk jaar op 2 februari wordt gevierd. Op deze dag zou de bosmarmot (Engels: groundhog) volgens folklore ontwaken uit zijn winterslaap en zich buiten zijn hol wagen. Volgens de traditie zou de bosmarmot het einde van de winter kunnen voorspellen op grond van zijn eigen schaduw. Als de bosmarmot op Groundhog Day zijn eigen schaduw ziet, zal hij terugkeren naar zijn hol en zal de winter nog zes weken duren. Mocht hij zijn schaduw niet zien en niet terugkeren naar zijn hol, is het einde van de winter nabij.

In veel plaatsjes wordt Groundhog Dag gevierd met festivals waar mensen heenkomen om de bosmarmot te zien ontwaken. In onder andere Pennsylvania wordt Groundhog Day gevierd met zogenaamde fersommlinge; sociale evenementen waarbij eten wordt geserveerd, toespraken worden gehouden, en spellen worden georganiseerd.

De grootste viering van Groundhog Day vindt plaats in Punxsutawney, waar regelmatig tot 40.000 mensen op afkomen. De Groundhog Day-viering hier verkreeg wereldwijde bekendheid dankzij de film Groundhog Day uit 1993.

De viering van Groundhog Day begon in de 18e eeuw in centraal- en zuid-Pennsylvania. De traditie vindt mogelijk zijn oorsprong in een Europese weerspreuk waarin een das of beer de lengte van de winter voorspelt in plaats van een bosbarmot. De viering vertoont ook gelijkenissen met het middeleeuwse katholieke Maria-Lichtmis en het Keltische Imbolc.

Tegenwoordig valt in veel Westerse landen op het noordelijk halfrond de eerste dag van de lente op 20 of 21 maart, bijna 7 weken na Groundhog Day. Op de oude juliaanse kalender vindt de lente-equinox echter plaats op 16 maart, precies zes weken na Groundhog Day, de tijd dat volgens het volksgeloof de winter nog duurt als de bosmarmot zijn hol weer ingaat.

De feestdag kreeg ook buiten Noord-Amerika meer bekendheid dankzij de komische film Groundhog Day (1993), waarin acteur Bill Murray elke dag exact opnieuw beleeft, uitgerekend de feestdag waar hij de grootste hekel aan heeft: “Groundhog Day”. Dankzij het succes van deze film wordt “Groundhog Day” ook wel eens gebruikt om een situatie voor te stellen waar elke dag een herhaling van de vorige lijkt.

Nu dat je het een en ander over Groundhog Day te weten bent gekomen is het tijd om naar onze Groundhog Day kleurplaten te gaan! Scroll snel door naar beneden om bij de Groundhog Day kleurplaten uit te komen. Veel kleur plezier!