Ice Age

Ice Age is een Amerikaanse computeranimatiefilm uit 2002 onder regie van Chris Wedge en Carlos Saldanha. De film zou oorspronkelijk een traditionele animatiefilm worden gemaakt door Don Bluth en Gary Goldman, maar de sterke opkomst van computeranimatiefilms en de mislukking van Don Bluths film Titan A.E. maakten dat dit plan werd geschrapt.

In 2006 is er een vervolg uitgebracht getiteld Ice Age: The Meltdown. In 2009 volgde een derde film getiteld Ice Age: Dawn of the Dinosaurs en voor 2012 staat Ice Age: Continental Drift gepland.

De film speelt zich 20 000 jaar geleden af, tijdens de ijstijd. De kou dwingt veel dieren naar warmere streken te trekken in het zuiden. Alleen de wolharige mammoet Manfred trekt zich hier niets van aan, en reist juist naar het noorden. Hij ontmoet Sid, een klungelige luiaard die door zijn familie is achtergelaten, en staat met tegenzin toe dat hij met hem meereist.

Niet ver daar vandaan wordt een groep mensen aangevallen door een troep smilodon. De leider van de troep, Soto, wil wraak op de mensen door de jonge zoon van de hoofdman, Roshan, te verslinden. In de aanval worden Roshan en zijn moeder gescheiden van de rest van hun stam, en vallen in de rivier. De moeder overleeft dit incident niet, maar Roshan wordt gevonden door Manfred en Sid. Ze besluiten de baby terug te brengen naar zijn stam. Soto stuurt een van zijn helpers, Diego, erop uit om Roshan terug te halen zodat hij zijn wraak kan voltooien.

Diego vindt Manfred en Sid, en doet alsof hij hen wil helpen de mensen te vinden. In werkelijkheid wil hij hen in een hinderlaag lokken. De groep trotseert meerdere gevaren tijdens hun tocht. Onderweg leert Diego over Manfreds verleden, met name hoe de mensen zijn vrouw en kind hebben gedood. Wanneer Manfred Diego redt van een stroom lava, begint Diego te twijfelen aan Soto’s plan. Uiteindelijk biecht hij het hele plan op aan Manfred en Sid. Samen beramen ze een plan om Soto juist terug te pakken. De groep confronteert Soto en de andere smilodon, waarbij Soto wordt gedood door vallende ijspegels.

Aan het eind van de film vinden Manfred, Sid en Diego de mensen, en kunnen Roshan teruggeven aan zijn vader. Daarna trekken ze samen naar een warmer gebied.