Bolt

Bolt is een Amerikaanse computeranimatiefilm van Walt Disney, die op 21 november 2008 in de Verenigde Staten in premiere is gegaan. In Nederland was de film vanaf 4 februari in de bioscoop te zien. Het is de 48ste speelfilm van Disney.Het is de eerste Disneyfilm geregisseerd door Chris Williams en Byron Howard.

De film draait om de hond Bolt, een Zwitserse witte herder die de hoofdrol speelt in een televisieserie. In deze serie treedt hij op als een hond met superkrachten die vele heldendaden verricht. Om tot meer realistische scenes te komen, hebben de producers van de serie Bolt de ganse tijd misleid: de scenes werden allemaal zo opgenomen dat het lijkt alsof Bolt echt superkrachten heeft. Bolt is dan ook van mening dat hij echt een superhond is en al zijn heldendaden in de serie echt zijn, en beseft in zijn geheel niet dat het allemaal maar in scene is gezet.

Na de opnames van de laatste aflevering, ontsnapt Bolt van de filmset. Hij kan Penny, zijn menselijke tegenspeelster uit de serie, nergens vinden en denkt dat ze ontvoerd is door Dr. Calico, de antagonist uit de serie. Hij probeert door een raam te breken om haar te gaan zoeken, maar omdat hij niet echt superkrachten heeft, raakt hij bewusteloos door de klap en valt in een doos welke nadien wordt verscheept naar New York City. In New York ontmoet Bolt de straatkat Mittens en dwingt haar om hem te helpen terug in Hollywood te komen. In Hollywood ontdekt Penny ondertussen Bolts afwezigheid. Ze moet de opnames van de serie voortzetten met een dubbelganger van Bolt maar mist de echte Bolt enorm.